SAJTÓ ÉS VISSZHANG
SAJTÓ ÉS VISSZHANGOldalak száma: << 1 2 3 4 >>

A kommunizmus áldozatai Magyarországon
Szakály Sándor történész: A kommunizmus áldozatait attól az időponttól számíthatjuk, amikor Magyarországon kommunizmus volt. Így 1919. március 21-étől lehet számolni az áldozatokat. A Tanácsköztársaság hatalomra kerülését követően nem sokkal rengetegen áldozatul estek az úgynevezett vörös terrornak, ahogy akkor ezt nevezték. Nem csak az utókor nevezte vörös terrornak azt az időszakot, hanem maguk a hatalomra kerültek is úgy beszéltek erről, ők egy terrorcsapatot is létrehoztak, akiknek a hatalom minden eszközzel való fenntartása a feladatuk. Ezek voltak a Lenin-fiúk, vagy a Szamuely-gárdisták.
Magyar Fórum
2005-03-18
 
Filmen a Gulagok hősei
Akkor kezdjük el! Tessék beszélni! - ezek voltak azok a mondatok, amelyekre megnyíltak Sára Sándor, illetve kamerája előtt azok az emberek, akik életük legrettenetesebb időszakáról, legféltettebb titkaikról vallottak a Nehézsorsú-ak című filmben.
Magyar Nemzet
2005-03-16
 
Reggeli Krónika
A Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorából
Kossuth Rádió
2005-03-16
 
Életsorsok a gulágról - Nehézsorsúak
Sára Sándor Nehézsorsúak című 14 részes interjúsorozatának díszbemutatóját tartották előző hét végén a Terror Házában. A film teljes terjedelmében a második világháborút követően a Szovjetunióba hurcolt honfitársainkra emlékező Rabszolgasorsra kényszerítve című időszaki kiállítás keretében tekinthető meg.
Gondola
2005-03-14
 
Nehéz sorsúak
A nap vendége Sára Sándor Kossuth díjas filmrendező, operatőr, akinek Nehéz sorsúak című 14 részes interjúsorozatát az elmúlt héten pénteken mutatták be a Terror Háza Múzeumban.
HírTV
2005-03-14
 
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
Az esztergomi polgári körök idén is Mindszenty József esztergomi érsek emléktáblájánál tartották megemlékezésüket a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Az ünnepségen az áldozatok lelki üdvéért Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondott imát.
Remény
2005-03-13
 
Látható-e már a gulágos magyarokról szóló filmje?
Sára Sándor Nehéz sorsúak című új dokumentumfilmje a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt magyarokról szól. A film ősbemutatója pénteken volt a Terror Háza Múzeumban.
Színes Mai Lap
2005-03-13
 
A Gulág túlélői Sára Sándor filmjében
Sára Sándor Nehézsorsúak című, 14 részes interjúsorozatának díszbemutatóját tartják ma délután a Terror Házában. A dokumentumfilmben az egykori szovjet kényszermunkatáborokat megjárt túlélők vallanak sorsukról. A bemutatón az egyik epizód huszonöt percét láthatja a közönség.
Magyar Nemzet
2005-03-12
 
A nehéz sorsúak megszólalnak
Sára Sándor filmjében a kényszermunkatáborok túlélői vallanak

Sára Sándor Nehézsorsúak című interjúsorozatát mutatja be Szakály Sándor hadtörténész és Lugossy László filmrendező ma délután négy órakor a Terror Háza Múzeumban.
Magyar Nemzet
2005-03-11
 
Sín a végtelenbe
A kommunizmus áldozatainak emléknapján nyitották meg a Terror Háza Múzeum új, év végéig tartó kiállítását, mely a Szovjetunióba hurcolt, és ott munkaszolgálatra kötelezett magyaroknak állít emléket.
Demokrata
2005-03-10
 
Kalendárium
Sára Sándor Nehézsorsúak című interjúfilm-sorozatának díszbemutatója a Terror Háza Múzeumban (VI., Andrássy út 60.). A bemutatón egy 25 perces részletet vetítenek a 14 részes sorozat egyik filmjéből.
Heti Válasz
2005-03-10
 
Aréna - műsor
Az Infó Rádió Aréna című műsorából
Infó Rádió
2005-03-08
 
Európai indentitás: Szembenézni a múlttal
Harmadik állomásaként Budapestre érkezett a Konrád Adenauer Alapítvány rangos konferenciasorozata. A Mádl Ferenc köztársasági elnök által megnyitott többnapos, Változó Európa - Irodalom, értékek és európai identitás című nemzetközi tapasztalatcsere témája az unió bővítésével újraegyesülő kontinens nemzeti és európai identitása, a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emlékezete, valamint a keresztény gyökerű európai kultúra és képzés értékorientációja volt. Az idei, budapesti konferenciát harmadszor rendezték meg a sikeres prágai és gdanski tanácskozás után.
Magyar Nemzet
2005-03-07
 
Jaj a legyőzötteknek! - Kényszermunka-kiállítás
Szerény tárlattal emlékezik meg a Terror Háza a kommunizmusáldozat-emléknap alkalmából a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkásokról. Aki ráér, turkálhat kedvére az adatokban könyékig, de a múzeumban változatlanul a közepébe épített tank a legérdekesebb.
Index
2005-03-07
 
Terror News
A Terror Háza Múzeum, nekünk túlélőknek (még élünk 394-en) csodálatos emlékhely, a látogatók megismerhetik a bolsevik kommunizmus és a nyilas rémuralom rémtetteit, az áldozatok sorsát.
Index
2005-03-07
 
Aki túlélte a Szovjetuniót
A legendás Olofsson Piacid atya volt a Korzó legújabb vendége
Magyar Nemzet
2005-03-04
 
Legyőzöttek - kiállítás a Terror Házában
"A második világháborúban élet-halál harcot vívott egymással a két korábbi szövetséges: a náci Németország és a Szovjetunió. A kegyetlen és nagyon súlyos áldozatokat követelő, elhúzódó harcok a végsőkig igénybe vették mindkét ország emberi és anyagi erőforrásait— Ezért a megszállt területekről deportáltak millióit dolgoztatták kegyetlen és embertelen körülmények között, munkatáboroknak nevezett rabszolgatelepeken."
Népszabadság
2005-02-28
 
Vasárnapi újság
A kommunizmus áldozatainak emléknapján, pénteken délután Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg a Terror Háza Múzeumában azt a döbbenetes kiállítást, amely a II. világháború után a Szovjetúnióba hurcolt, megnyomorított vagy elpusztított, több mint hétszázezer magyarnak állít emléket. Haeffier András riportja.
Kossuth Rádió
2005-02-28
 
Hírek
A kommunizmus áldozatainak emléknapján kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeumban. Stark Tamás történész az Info Rádiónak elmondta: elsősorban a Szovjetunióba hurcolt civil magyaroknak állítanak emléket. A történész hozzátette: összesen 600-700 ezer magyart vittek el szovjet munkatáborokba. Kiss Ferenc kérdezte Stark Tamás történészt.
Infó Rádió
2005-02-28
 
Vasárnapi újság
L. Németh Erzsébet a Magyarok Világszövegségének alelnöke arról tájékoztatott bennünket, hogy a koronát törzsek, gyökerek című verses kötet árusításából eddig 275 ezer forint gyűlt össze, amelyet Böjte Csaba gyermekotthonának juttatnak el Erdélybe.
Kossuth Rádió
2005-02-27
 


      vissza 
  Fejlesztette a
CENTER.HU Kft.www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.huwww.koestler.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu http://www.habsburg.org.hu
       Adatvédelem  |  Impresszum