SAJTÓ ÉS VISSZHANG
Emlékpont, egyedülálló múzeum épül

[2005-08-18 - HírTV - ]

Magyarországon egyedülálló múzeum épül Hódmezővásárhelyen.

 
Több százmillió forintos beruházás keretében az 1945 utáni helytörténetet szeretnék bemutatni a mindennapi ember szemével. A munkához a Terror Háza Múzeum szakemberei nyújtanak segítséget.
 
Emlékpont néven az 1945 után Vásárhelyen történteket kívánják bemutatni a hétközapi ember szemszögéből. Mindehhez szemtanúk elbeszéléseit, illetve korabeli dokumetumokat használnak fel. A munka nagy részét negyven helytörténész végzi, akiknek a Terror Háza múzeum szakemberei nyújtanak segítséget az adatok rendezésében.
 
Schmidt Mária, Főigazgató, Terror Háza Múzeum: "Ezt a múzeumot az itteni kollegák, történészek és levéltárosok és a város polgárai csinálják. Ezt a múzeumot ők csinálják maguknak, az ő történeteikből fog összeállni és olyan lesz, amilyennek ők akarják hogy legyen.
 
A munka már megkezdődött, eddig körülbelül száz beszélgetést készítettek el az elmúlt évtizedek ma is élő szemtanúival, akik között a pártállam idején magas beosztásban lévő helyi vezetők is vállalták véleményüket.
 
Lázár János, Polgármester, Hódmezővásárhely: "Hódmezővásárhely egy sikeres és magabiztos város, ahol senkinek sincs félnivalója és titkolnivalója, Hódmezővásárhely az ötven esztendőt is sikerrel küzdötte le, sikerrel vette azt az akadályt. A vásárhelyi embereknek nem hiszem, hogy van szégyellnivalójuk.
 
Az Emlékpontot több száz millió forintos költségvetésből készítik el, várhatóan jövő év februárjában adják át az ötszáz négyzetméteres múzeumot és oktatási központot.


      vissza 
  Fejlesztette a
CENTER.HU Kft.www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.huwww.koestler.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu http://www.habsburg.org.hu
       Adatvédelem  |  Impresszum