SAJTÓ ÉS VISSZHANG
Szeptembertől kezdik építeni az Emlékpontot

[2005-08-18 - Magyar Nemzet - ]

Az Emlékpont - fél évszázad Vásárhelyen néven megvalósuló múzeum érdekében folyó munka jelenlegi állásáról tájékoztatta a közvéleményt szerdán Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere.

 
A múzeum létrehozásának célja, hogy bemutassa a dél-alföldi város 1944 és 1990 közötti történetét, érzékeltetve különböző korszakok hangulatát, érzelmi világát. Schmidt Mária elmondta: "ezt a múzeumot nem mi, történészek hozzuk létre, hanem a város polgárai alkotják meg saját maguknak." Hozzátette: az Emlékpont célul tűzi ki, hogy elmondja a fiataloknak, min mentek keresztül a nagyszüleik, dédszüleik, melyek voltak közös élményeik, amik formálták és meghatározták sorsukat. Lázár János polgármester, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy most azt a munkát folytatják, amit tavaly a helyi zsinagóga felújításával és a holokausztmúzeum létrehozásával megkezdték. A történészek és levéltárosok már dolgoznak azért, hogy az ötszáz négyszáz méteren létrejövő múzeum bemutassa, feldolgozza fél évszázad történelmének szegmenseit.
 
- Eddig száz interjú készült el helyi lakosokkal digitalizált formában, de a cél, hogy ez a szám akár a tízszeresére emelkedjen - hangsúlyozta a városvezető. Az építési munkálatok szeptember közepén indulhatnak el F. Kovács Attila Kossuth-díjas építész tervei alapján, hogy a jövő februári nyitásra előadóterem, kutatóközpont, valamint középiskolások és a Szegedi Egyetem történelem szakos hallgatói számára demonstrációs helyszín legyen Hódmezővásárhely belvárosában.


      vissza 
  Fejlesztette a
CENTER.HU Kft.www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.huwww.koestler.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu http://www.habsburg.org.hu
       Adatvédelem  |  Impresszum