SAJTÓ ÉS VISSZHANG
Turistautak a Gulagra

[2005-06-30 - Magyar Nemzet - ]

A tervek szerint fogolyként bánnak majd a külföldiekkel

 
Rövidesen a Gulagon költhetik el pénzüket a tehetős külföldiek, legalábbis az oroszországi Vorkuta polgármesterének reményei szerint. Igor Spektor ugyanis arról álmodik, hogy a Sztálin egykori kényszermunkatáborának mintájára működő telepet a katasztrófaturizmusban örömüket lelő nyugatiak lepik el.
 
Gulagra a turistákkal! - ezt találta ki Vorkuta polgármestere, miután semmi más módot nem látott arra, hogy életet leheljen a halódó oroszországi városba. Igor Spektor azt reméli, jócskán lesznek olyan nyugatiak, akik szabadságukat és pénzüket áldozzák majd arra, hogy belekóstolhassanak sztálini idők rémségeibe.
 
A bizarr ötletet a kilátástalanság szülte. Vorkuta évtizedekkel ezelőtti fejlődését a bányákba hajtott kényszermunkásoknak köszönhette. Mostanra azonban minden szénbánya bezárt, az Északi-sark közelében fekvő városnak pedig nincs más lehetősége a túlélésre. Igor Spektor polgármester a Corriere della Sera tudósítójának számolt be hátborzongató tervéről: a reményeik szerint főleg amerikai turistákat a szögesdróttal körülvett lágerbe terelik, és mindvégig fogvatartottként bánnak velük. Gerendákból ácsolt barakkokban alszanak, közös ebédlőben esznek, és minden mozdulatukat gépfegyveres őrök figyelik az őrtornyokból. Nyáron a szúnyogok hadával, télen pedig a mínusz 50 fokkal is meg kell küzdeniük. Lehetőséget kapnak majd a szökésre is, az őrök pedig lőnek rájuk, ternészetesen vaktölténnyel. Az extrém ötlet kiagyalója szerint a hagyományok egy részét megőrzik. Így a turisták valódi élményt vásárolhatnak a pénzükért: hajnali öt órakor ébresztő, reggel és este sorakozó és névsorolvasás.
 
Ötös sorokban vonulnak a bányába, és közben egyetlen pillanatra sem feledkezhetnek el arról, hogy szökési kísérletnek számít, ha akár egyetlen lépéssel is kilógnak a sorból. Az őrök figyelmeztetés nélkül, azonnal lelövik őket. Reggeli adagjuk egy csajka meleg lötty, kevés kelkáposztával, benne netán hallal és 300 gramm fekete kenyér. A bányában tíz órán át bokáig érő vízben csákánnyal fejtik a szenet, a hőség elviselhetetlen. A láger kapujában menet és jövet megmotozzák őket.
 
Estére valamilyen híg levesféle és 200 gramm kenyér jár mindenkinek. Néhány nap lágerjáték után a turisták úgy tesznek, mint annak idején az igazi foglyok: egy-egy falat kenyérrel akkurátusán kitörlik a csajkát, a maradékot pedig lefekvés előtt, az ágyukon majszolják el. A szerencsésebbek csomagot kaphatnak otthonról, és minden második héten - a nyugatiak kis protekcióval hetente akár - meg is fürödhetnek.
 
G.Juhász Judit


      vissza 
  Fejlesztette a
CENTER.HU Kft.www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.huwww.koestler.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu http://www.habsburg.org.hu
       Adatvédelem  |  Impresszum