SAJTÓ ÉS VISSZHANG
Elhurcolt asszonyok a Gulag lágereiben

[2005-07-01 - Magyar Nemzet - ]

Draskóczy C. Jolán visszaemlékezését Az 1223-as számú szovjet láger rabja voltam címmel adja közre a PoLíSz.

 
Az 1928-ban a zempléni Simában született asszonyt 1945 januárjában, tizenhét éves korában hurcolták el a "felszabadítók". "A községi bíró lakása előtt már vártak ránk a szovjet katonák. Sorba állítottak és megmustráltak minket, mint az állatokat szokták a vásárban, majd szekérbe ültettek..." így kezdődtek a kamaszlány szörnyű megpróbáltatásai. Ezután marhavagonba zsúfolták a szerencsétlent, és - tizenhét napi zötykölődés után - étlen-szomjan érkezett meg a Dombász, bányaváros közelében található 1223-as lágerbe.
 
Hogy miért hurcolták el? Utóbb ezt is elmondja: "Azt hitték, hogy németek vagyunk..." Draskóczy C. Jolán raboskodása három esztendeig tartott. "Az ebéd általában 2 deci melegvíz - leves helyett - és egy evőkanál kása. Különösen a férfiak nem bírták az éhezést. Sokan annyira legyengültek, hogy belehaltak." Vajon róluk is azt hitték, hogy németek?
 
A tizenhét éves kamasz lány gerendákat cipel a vállán, hullákat temet a fagyos földbe. Közben eltetvesedik. 1946 tele már egy szénbányában találja, ahol szénnel megrakott csilléket kell tolnia. Amikor estefelé hazatérnek a bányából, útközben a földekről répát, káposztát loptak. "Ha megfogtak, jól megvertek, ha nem, este jót ettünk. Megérte..." Az elkövetkező ősz egy újabb bányánál találja, ahol neki kell hajtania a szekér elé fogott lovakat, ám a bánya hamarosan beomlik, "szerencsére akkor fent voltunk". Ezután másik bányába helyezik át, ahol "szenet kellett egy szűk járatból tovább, felfelé lapátolnom. Szemem-szám teli volt szénporral, és nagyon kimerült voltam... Egy szovjet ember (a dicsőséges) felpofozott, amiért nem tudtam egy kisiklott, teli csillét visszaemelni a sínre."
 
Végre 1947 Őszén megszabadul a szörnyű rabságból. Üres marhavagonokba tuszkolják azokat a szerencséseket, akiknek megpróbáltatásai véget értek. Tizenkilenc napig tartó utazás végén elérnek Magyarországra. Útközben is éheznek: "Kenyeret koldultunk az orosz parasztoktól." Végre 1947. október 30-án érnek haza. A vasutasoktól kapnak egy kerek kenyeret: "Sírva csókoltuk, majd elosztottuk, és vizsgálaton vettünk részt." Otthon nagy örömmel fogadják, mert rég halottnak hitték. Nincs még húszéves sem, és mögötte már egy életre szóló, szörnyű emlék.


      vissza 
  Fejlesztette a
CENTER.HU Kft.www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.huwww.koestler.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu http://www.habsburg.org.hu
       Adatvédelem  |  Impresszum